09.05.2018 в 15:13 |

3 0


Пряники завжди були улюбленим ласощами у всі часи. Пряники навчилися пекти приблизно в теж час, що і хліб. Виготовлялися пряники самих різних форм і змісту. Смак пряника залежить на пряму від його приготування, наприклад медові або імбирні. В кожному Російському місті робили свої пряники, від них же і отримували назви. Особливо йшла слава за друкованими або формовими пряниками. При виготовленні яких використовувалися спеціальні різьблені дошки. На таких дошках вирізали різні написи, від назви міста в якому робилися до побажання удачі. Також варто відзначити і козуля.

Козуля називали пряники у вигляді різних тварин. В свій час такі пряники були особливістю півночі, а зараз вважаються символом Помор’я. Сьогодні пряники можна побачити в будь-якому магазині, причому будь-якої форми. Таке розмаїття пояснюється тим, що сучасні фабрики обладнані автоматикою, і ручний заміс тіста або ліплення самого пряника, стали суто індивідуальною, тобто вдома на кухні. Крім кулінарії пряники отримали своє місце і в говірках людський. Оскільки прислів’їв та приказок, в яких йдеться про пряники дуже багато. Будь-який перехожий на вулиці може назвати п’ять шість штук. Цей приклад показує, наскільки глибока пам’ять про це ласощі.

Інгредієнти для приготування:

Для тіста:
Борошно – три склянки
Цукор – півтори склянки
Сметана – три чверті склянки
Яйце – одна штука
Прянощі – половинка чайної ложки
Цедра – половинка чайної ложки
Сода – половинка чайної ложка

Для глазурі:
Цукрова пудра – один стакан
Рідина (смакові добавки) – п’ять або шість столових ложок.

Спосіб приготування пряника:

По-перше, цукор, сметана, яйце, прянощі (порошки гвоздики, кориці, імбиру, анісу, мускатного горіха), лимонна або апельсинова цедра, перемішується і збивається віночком п’ять або шість хвилин.

По-друге, у борошно додати соду і з допомогою сита всі перевірки, перемішати з отриманою масою до отримання однорідного тіста.

По-третє, отримане тісто поділити на пряники (форма пряника – політ фантазії, можна руками зліпити тварина або використовувати форми для печива), викласти на деко, покрите рослинним маслом.

По-четверте, час для випікання близько десяти-п’ятнадцяти хвилин при двісті двадцяти – двісті сорока градусах.

Пряники дістати і відкласти остуджуватися.

Приготування глазурі:

По-перше, пудру перевірки з допомогою сита.

По-друге, додаємо в неї три столові ложки води і додаємо смакові добавки (фруктові соки, лікери, вино, кава, ванілін).

По-третє, розтираємо все інгредієнти до отримання маси, яка виблискує на світлі.

Беремо готові пряники і готову глазур. Холодні пряники покриваємо цукровою глазур’ю, даємо їй застигнути. На гарячих пряниках глазур потече. Пряники, приготовані за цим рецептом, стануть чудовою прикрасою будь-якого свята. Байдужих не залишиться!